Alminde-Viuf Coeducational School

In 2010, Alminde-Viuf Coeducational School near Kolding was extended by 600 m2 on two floors, and now has space for 485 pupils. The extension consisted primarily of offices, a staff room and a music room. The existing school building was also renovated, with new floors, ceilings, lighting and ventilation for the classrooms.

Good idea – a winning parameter

To create space for the new building, the school's old cloakrooms and offices were demolished. Originally these buildings were to be retained and renovated, but MT Højgaard recommended newbuild in preference to renovation on both economic and energy-related grounds. The client, Kolding municipality, agreed with the idea and chose MT Højgaard as the turnkey contractor.

Environment on the curriculum

The school focuses on the environment, so it was natural that the new building was constructed to Energy Class 1 standards. The walls, roof and floor were given extra insulation, the windows had a U value of 1.1, and energy-saving lighting was used, resulting in an average electricity consumption of just 4 W/m2. The building was also equipped with a 30 m2 solar cell array and a ventilation unit with 92% heat recovery.

No trucks in the morning rush

The new, environmentally sound buildings were constructed while the pupils were being taught. This made ongoing communication between the parties especially important in order to prevent problems developing. For example, it was important to avoid disruption when the children were arriving at the school in the morning.

So we arranged with the client that no deliveries would be made to the site between 07:30 and 08:30 so that children could cross the road without bumping into heavy trucks.

Other sustainable projects

Sustainability

Brørup Savings Bank

In Brørup Savings Bank in Fredericia, low energy consumption is ensured, which is good news for the both the environment and for the bank's running costs for the building.

Read more about the project

Sustainability

Guldberg School

Guldberg School is designated a climate school, so environment and climate considerations were included in the renovation work, for example with solar cells on the facade.

Read more about the project

Sustainability

KPMG

KPMG's head office is a splendid and challenging building with many oblique angles. The head office is sustainable and has been given Green Building certification.

Read more about the project