To top

Aalborg’s new university hospital will be the focal point of the health service in Northern Jutland

New Aalborg University Hospital (NAU) will encompass all the functions that are currently spread across different sites. The University Hospital will cover 155,000m2, spread across seven buildings, five of which will have three storeys. The complex will comprise a treatment area, reception area, outpatient clinic, intensive care as well as a department for children, young people and families. The final two buildings will be nine storeys high and will provide patient accommodation.

For more information
Contact us

Project Details

Project Name

New Aalborg University Hospital

Status

In progress

Type

Hospitals, Shell construction, Steel

Location

Denmark

Customer

The North Denmark Region

Collaborators

Digital aids from the outset

Right from the outset, MT Højgaard made use of VDC and BIM to create optimal conditions for the design and building of the university hospital. When tendering for the project, we supplied both traditional 2D drawings and delivered a 3D model of the buildings to create an overview.

After winning the project, we used models to verify the specifications of the tender. The client’s consultants had developed part models, which we integrated into an overall one, which was used to generate information and to visualise the project.

 

When the hospital is finished it will measure 155,000 m2.

The upper storeys are supported by pre-fabricated concrete pillars.

The digital tools have also proved to be of great assistance on site. MT Højgaard has a large transportable VDC laboratory, from where the work is coordinated and planned on a daily basis. We have linked the building model with a location-based timetable, which gives a strong visual overview, and where the timetable is continually updated in line with the status and manning of the project. 

Shell with walls and floordecks cast in-situ

All walls at NAU are cast in situ in order to future proof NAU’s changing requirements.  The upper storeys are supported by pre-fabricated concrete pillars and in the three-storey buildings, the façades are designed as sandwich elements.

 

 

All the walls at the new university hospital are cast in situ.

Digital tools optimise the process when MT Højgaard every day plans the work in a mobile VDC Lab.

Throughout the execution of the project, there has been tight co-ordination in order to synthesise the many interfaces between the steel and concrete structures.

We will close the façade with rear wall elements in order to create the building envelope. A total of two million bricks will be laid at the base of the hospital, and all façade and brick work will be carried out in close co-ordination with other shell works.

 
 

 

 

To top

This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of cookies. Read more about cookies

You are now leaving MT Højgaard's website to visit MT Højgaard Holding website